Weer slecht nieuws

 

Bij een brand in een textielfabriek in Pakistan in 2012 kwamen 200 mensen om het leven. afp

Reportage  In de sloppenwijken rond Pakistaanse textielfabrieken werkt een legertje thuisnaaisters voor nog geen 3 eurocent per uur. Via onderaannemers huren ook de grote internationale kledingmerken deze goedkope arbeidsters in.

‘Kledingindustrie gebruikt bewust onzichtbare slaven’

Reactie H&M Lees verder onderaan

Van onze correspondente in pakistan wilma van der maten

karachiThuisnaaister Shamin Bano (49) laat een zwart vestje zien waarop ze met kraaltjes en witte zijde het borduurwerk maakte. Priegelwerk waar heel wat uren in zitten. Het wordt in de winkel voor bijna vijfentwintig euro verkocht. Hoeveel geld zij krijgt? ‘Vier roepies’, zegt Shamin. Ze steekt daarbij haar vier vingers in de lucht. Dat is nog geen drie eurocent.

Secretaris-generaal Zehra Akhan van de Federatie van Thuiswerkende Vrouwen bevestigt Shamins verhaal. Pakistan telt zo’n twaalf miljoen thuiswerkers. Gemiddeld verdienen die nog geen twintig euro per maand.

Waren er na het schandaal rond de misstanden in de Aziatische textielfabrieken dan geen afspraken gemaakt voor betere arbeidsomstandigheden? De uitbuiting in de kledingindustrie kwam in 2013 wereldwijd aan het licht, toen een illegaal gebouwde textielfabriek in Bangladesh instortte. Meer dan 1.100 mensen vonden daarbij de dood. Bij een brand in een fabriek in Pakistan in 2012 kwamen 200 textielarbeiders om het leven. Na wereldwijde ‘Schone en Eerlijke Kleding Campagnes’ ondertekenden alle partijen in de textielindustrie convenanten waarin arbeiders betere arbeidsomstandigheden werden toegezegd, onder meer een minimumloon.

Geen arbeidsvoorwaarden

‘Van de maandelijkse 20 euro die ik verdien, koop ik zelf nog mijn draad en naalden. Er zijn maanden dat ik na keihard werken bijna niets overhoud’ Zahida Mukhtia Thuisnaaister

‘De thuisnaaisters vallen buiten deze afspraken’, zegt Akhan. Ze wijst naar Shamin, Zahida, Saira en Ruqqia die haar kantoor bezoeken. ‘Thuisnaaisters worden niet erkend als arbeiders. Ze hebben geen contract en geen arbeidsvoorwaarden. Ze zijn onzichtbaar.’

Haar antwoord leidt eerst nog tot gegiechel. Dan worden de vrouwen boos. ‘We zijn arm. Bijna niemand van ons heeft de school afgemaakt. We zijn alleenstaande vrouwen of hebben een man die eveneens slecht verdient.’

‘De kledingindustrie buit onze situatie uit’, weet algemeen secretaris Saira Feroz (34) van de Verenigde Thuiswerkers Bond. Als gescheiden vrouw woont zij met haar drie alleenstaande zussen bij haar moeder. Ze verdienen allemaal de kost als thuisnaaister.

 

 

‘Niet alleen Pakistaanse fabrieken, maar ook de grote internationale merken besteden naaigoed uit aan illegale exportfabriekjes en thuiswerkers’, verzekert Akhan. De Internationale Arbeids-organisatie ILO bevestigt in haar vorig jaar verschenen rapport ‘De Pakistaanse Verborgen Werknemers’ dat thuisnaaisters merkkleding voor de Amerikaanse en Europese markten produceren. Het zijn niet de fabriekseigenaren maar de onderaannemers die de afspraken met de vrouwen maken.

H&M, Mango en GAP
Medewerkers van de ILO vonden in illegale kledingfabriekjes truien en broeken met het logo van het Amerikaanse Cotton Belt, en labels van Europese kledingbedrijven in Spanje, Italië en Tsjechië. ‘We hebben sterke aanwijzingen dat alle grote merken, waaronder H&M, Mango en GAP, kleding van thuisnaaisters afnemen’, zegt vicevoorzitter Nasir Mansoor van de Nationale Vakbondsfederatie NTUF. Hij sprak met arbeiders van verschillende kledingfabrieken die voor deze grote merken produceren. Ze vertelden hem dat thuiswerkers wel degelijk worden ingehuurd. Thuisnaaisters bevestigden hem voor H&M te stikken.

Ook vakbondsvrouw Akhan kwam met vrouwen in contact die haar bevestigden voor internationale kledingbedrijven, waaronder H&M, te naaien. Toen ze de vrouwen thuis wilde bezoeken, bleken ze niet meer voor de fabrieken te werken. ‘Ze waren ontslagen, omdat ze te luid voor hun arbeidsrechten vochten.’ Akhan en Man-soor pleiten voor een onafhankelijk onderzoek.

‘Internationale kledingconcerns als H&M weten heel goed wat er zich in de fabrieken afspeelt, maar ze kijken liever de andere kant op’ Nasir Mansoor Vicevoorzitter Nationale Vakbondsfederatie

Ondanks allerlei gemaakte internationale afspraken, ontbreekt het in de fabrieken van de feodale landheren nog steeds aan respect voor de arbeider. ‘De werkomstandigheden blijven onveilig. De arbeiders verdienen nog even weinig’, zegt Nasoor. ‘Internationale kledingconcerns als H&M weten heel goed wat er zich in de fabrieken afspeelt, maar ze kijken liever de andere kant op’, voegt hij eraan toe.

 

 wilma van der maten

Wetsvoorstel
Akhan heeft haar eerste succes binnen in haar strijd voor betere arbeidsomstandigheden voor haar achterban. Dankzij haar lobbywerk ligt er een wetsvoorstel op tafel waarin voor het eerst thuiswerk als formele arbeid wordt erkend. Als het Pakistaanse parlement de wet bekrachtigt, hebben de thuisnaaisters recht op een contract, een minimumsalaris, een vijfdaagse werkweek, uitbetaling van de overuren, medische voorzieningen en een pensioen.

 

Pakistaanse thuisnaaister. wilma van der maten 

Maar Akhan vreest dat weinig werkgevers zich aan de nieuwe arbeidswet zullen houden. Het kost ze geld. Ze roept daarom de hulp in van internationale vakbonden. ‘Die kunnen vrouwen leren hoe ze voor hun rechten moeten opkomen. Vakbonden hebben nauwelijks enige zeggenschap. Wij willen graag leren hoe we beter voor onze achterban kunnen onderhandelen.’

De Nederlandse FNV steunt al de Nationale Vakbondsfederatie van Mansoor. Die vindt, samen met Akhan, dat het afgelopen moet zijn met de slavernij in de Pakistaanse thuiswerkende industrie. ‘Van die maandelijkse 20 euro die ik verdien, koop ik zelf mijn eigen draad en naalden’, vertelt Zahida Mukhtia (50). ‘Er zijn maanden dat ik na keihard werken bijna niets overhoud.’

2 de handbeurs en stock verkoop

Beste klanten,

Graag herinneren wij jullie nog even dat  deze zaterdag 17 maart 2018 onze 2de handbeurs doorgaat.

En wij hebben nog meer goed nieuws.

We vernemen net van Engel  dat zij een deel van hun slips, bh's en bio-katoenen onderhemdjes uit collectie nemen.

Omdat wij ze dan ook niet meer kunnen bestellen , geven wij 30% op deze stukken.

Kom dus zeker eens langs. vanaf 11.30 u tot 17u30

Marc, Lieve en Gwenny

Mandragora is dit jaar ook weer op de beurzen van de Steinerscholen

18 en 19 november in Braschaat: vrijdag van 20u tot 22u en zaterdag van 13u tot 19u

18 en 19 november in Lier: zaterdag van 17u tot 22u en zondag van 11u tot 17u

24 en 25 november Wilrijk: vrijdag van 20u tot 23u en zaterdag van 11u tot 17u

26 november Turnhout: nog geen uren van doorgekregen

2 en 3 december Antwerpen Volkstraat: Zaterdag van 12u tot 18u en zondag 11u tot 15u

10decemberBorgerhout  de kleine wereldburger: geen uren van doorgekregen

In knack vonden wij dit artikel over Pantis. Gelukkig vind je bij Mandragora een Biologisch alternatief

Nylon is een synthetische kunststof die rond de Tweede Wereldoorlog algemeen beschikbaar werd. Het werd erg populair als vervanging voor zeldzame zijde. Dankzij de sterkte van het materiaal werd nylon ingezet voor militaire producten, zoals parachutes en tenten. Maar het werd ook gebruikt voor allerlei gangbare producten die voordien van zijde werden gemaakt, zoals dameskousen.

Vintage zijden kousen © wikicommons

De panty zoals we die nu nog kennen werd uitgevonden in 1953 onder de naam Panti-Legs. In de jaren zestig, toen de minirok de mode bestormde, werden nylonkousen heel erg populair. Ophoudkousen waren immers vaak iets te sexy in combinatie met een kort rokje en jarretelles veel te ingewikkeld voor de jeugdige nieuwe trends.

Vervuilend product

Helaas is een nylonkous geen duurzaam product. De basis van onze nylonkousen is polyamide, wat gemaakt wordt van aardolie. Het is een synthetische stof die ontstaat door verschillende monomeren samen te koppelen. Aan die basis wordt een elastische kunstvezel toegevoegd zodat de kousen rekbaar zijn. Dat maakt het ook meteen een erg moeilijk product om post-productie te recycleren, want om alle onderdelen uit elkaar te halen, te vervezelen en er opnieuw kousen van te spinnen is een zeer arbeidsintensief werk.

Bovendien kost het heel veel energie en water om de nylonkousen te maken en komt het broeikasgas distikstof(mono)oxide (lachgas) vrij tijdens de productie van nylonkousen.

Nylonkousen zijn ook meestal geen lang leven beschoren. Ladders zijn haast onvermijdelijk en tenzij je een punk- of emo kledingstijl hebt, eindigt het daar voor de panty. Gooi de nylonkousen niet zomaar in de vuilnisbak, maar breng ze naar een ophaalpunt voor textiel.

21 oktober 2017

Beste klanten,

Deherfst is in aantocht :  tijd om eens in je kast te kijken wat je niet meer draagt  of wat er nog in ontbreekt.
Daarom nodigen wij u uit voor onze tweedehandsbeurs en stockverkoop op zaterdag 21 oktober 2017.


U wil uw spulletjes verkopen ? 

Na inschrijving kan U vanaf 13u de goederen uitstallen. Wij zorgen voor tafels , koffie, thee en een koekje. 
Na afloop neemt u de onverkochte goederen weer mee naar huis .

De beurs opent om 14.00u en eindigt om 17u30 .


Wat kan u verkopen ?

-         Kleding (voor baby’s , kinderen en volwassenen ) , liefst bio, in elk geval natuurlijke materialen. 
Indien u niet-bio-producten aanbiedt, zouden we het ergappreciëren dat u dit bij de verkoop meldt aan de klant.  Geen synthetische materialen .

-          Speelgoed : liefst natuurlijke materialen

-          Alles wat het leven van baby’s en kinderen leuker maakt.

U dient wel zelf aanwezig te zijn, om administratieve redenen kunnen wij uw spulletjes niet verkopen.

 U wil aankopen?
kom gewoon eens kijken vanaf 14 u tot 17u30 .

 Mandragora geeft die dag kortingen van 50% tot 70% op de vorige collecties .

Tot dan!

Marc, Lieve en Gwenny

Beste klanten,

Ook tijdens de solde blijft Mandragora makkelijk bereikbaar.

Vanaf zaterdag 1 juli regent het weer kortingen bij Mandragora

 Op de zomercollectie 2017 krijgt u30% korting.

 De collectie van voorbije seizoenen mag weg aan -50% en -70%
Sjaals en accessoires :  - 30%
10% korting op het ondergoed en de vaste collectie.

Tot dan ? 

Vriendelijke groet,

Gwenny, Lieve & Marc

Bereikbaarheid

Beste klanten,
Er is veel te doen over het verkeer in Antwerpen.
Via deze weg willen wij jullie geruststellen!

Mandragora blijft bereikbaar:

Te voet

Met de fiets.

Met het openbaar vervoer: tram 10 en 8 ( vanaf metrostation Astrid, bus 1, 13, en 290 ) en tram 4

Indien het niet anders kan: met de auto
komende van het noorden van Antwerpen of Brussel rij je tot de afrit net voor de Kennedy tunnel, het tunneltje onder het nieuwe Justitiepaleis en aan de lichten links.

komende van Gent, net na de Kennedy tunnel rechtsaf, de tunnel onder het nieuwe Justitiepaleis en aan de volgende  lichten links af.

30 jaar Mandragora achtergrond info

Shantala baby en peutermassage
Deze massagetechniek uit India, die daar deel uitmaakt van de dagelijkse verzorging, werd door de Franse dokter Leboyer (bekend van de eerste onderwater-bevallingen) geïntroduceerd in Europa.
Shantala babymassage is een vorm van een totale, ritmische en ontspannende lichaamsmassage, die er op gericht is in aandacht en mét respect bezig te zijn met het kind.
Dankzij Shantala babymassage worden baby's rustiger en slapen ze dieper, het gevoel van geborgenheid wordt versterkt, wat de emotionele en geestelijke ontwikkeling ten goede komt.

De band tussen kind en masseur (vader, moeder, grootouder) wordt versterkt of hersteld, wat essentieel is voor de lichamelijke, emotionele, psychologische en cognitieve ontwikkeling van de baby.
Shantala babymassage kan een ideale manier zijn om uw baby stilaan te laten wennen aan een nieuw leven buiten de baarmoeder.
Via babymassage kan men met de baby/kleuter communiceren zonder woorden.
Tijdens de massage ontstaat er een gesprek in lichaamstaal waardoor masseur en kind elkaar steeds beter leren kennen en aanvoelen. De baby voelt zich veilig en gezien/gekend.
Shantala babymassage heeft ook een positieve invloed op:
- de spijsvertering (krampjes, verstopping en andere ongemakken)
- het slaapgedrag
- het kwijtraken van spanningen
- de weerstand tegen ziektes
De Shantala Babymassage heeft vaak een heel positieve uitwerking bij onrustige en gevoelige baby's.
Marleen Sevens

In de namiddag kan je ook kennis maken met

een mini kleur- of stijlanalyse
Kleuranalyse is een ontdekkingstraject: door het voorhouden van gekleurde doeken kan je bepalen welke kleuren je het meest flatteren.
Bij stijl kijken we welke modellen van kledingstukken je het mooist uit de hoek laten komen.
Indien je wenst help ik je graag op weg bij je keuze uit het mooie Mandragora assortiment!

Fairwine.
Over wijnen kun je heel veel schrijven. Maar het beste blijft toch om ze gewoon te komen proeven.

Voedselteams
Proef de heerlijke hapjes en dranken van Voedselteams gemaakt van producten rechtstreeks van de producent: vers, volgens de seizoenen, bio, eerlijke prijs en minimale verpakking!

De Bloemerie
De bloemen van De Bloemerie, zijn een lust voor het oog.
Laat je verrassen door de kleurenpracht en de originele boeketten.
De Bloemerie staat voor kleur, fleur en kwaliteit.

10 juni is het feest, Mandragora bestaat 30 jaar

Beste Mandragora klanten,

Wij willen jullie die dag graag een keer in de watten leggen.
En dat begint met een glaasje bubbels van Fairwine en sapjes en hapjes verzorgd door Voedselteam.

Maar dat is lang niet het enige!

's Ochtens is er de mogelijkheid tot het volgen van een baby/peuter massage ­
10.00u tot 11.00u
11.30u tot 12.30u
Wie met baby'tje komt: graag een badhanddoek meebrengen om het kindje op te leggen.
Wie zonder baby'tje komt kan oefenen op een knuffeldier of een pop.
Inschrijven is nodig en kan tot en met 7 juni. Er zijn 6 plaatsen per sessie.

In de namiddag is er een bio wijn proeverij met deskundige ondersteuning van Claudine Decloedt van Fairwine.
Doorlopend van 14.00 tot 17.00u
of
Een kleuren- kledingstijl advies begeleid door Linda Demolde
14.00u   14.20u    14.40u

15.00u    15.20u   15.40u

16.00u    16.20u   16.40u
Inschrijven is nodig en kan tot en met 7 juni

De Bloemerie.
De hele dag is het mogelijk om planten en bloemen te bewonderen en te kopen van

Tot dan?
Marc, Lieve en Gwenny
Facebook: Mandragora natuurkleding