Turf

Turf is afkomstig van het wolgrasplantje. Heeft een antibiotische werking. 

De turf die gebruikt wordt voor verwerking in textiel, is afkomstig van het wolgrasplantje dat in bepaalde soorten turf voorkomt. Dit plantje heeft in verveende toestand een duidelijke vezelachtige structuur. De ruwe turf wordt zover uitgezeefd tot er vezels overblijven die kunnen ingewerkt worden (kaarden of spinnen) in wol, wat nodig is voor de stevigheid.  Van de turf vezel zelf kan men geen draad bekomen : hij moet steeds gemengd worden met een andere vezel om verwerkt te worden tot kleding, dekbedden, onderleggers, matrasafdekking en dekens.

 Afvalstoffen van de menselijke huid zoals zweet, zouten, gifstoffen en dergelijke worden ook gebonden en geneutraliseerd. Hieraan dankt turf zijn antibacteriële werking en zijn turfproducten bijzonder hygiënisch te noemen. De turfvezel past zich ook heel goed aan de omgevende vochtigheidsgraad aan: zo absorbeert hij bij hoge luchtvochtigheid het vocht en geeft het weer af zodra de luchtvochtigheid daalt.

De vezel blijkt niet enkel een bijzondere warmte-kwaliteit te bevatten? maar zou bovendien de eigenschap hebben om de mens te beschermen tegen stralingsinvloeden die nadelig zijn voor de levenskrachten.

De turfwol dient voor het breien gewassen te worden, in het garen bevinden zich nog korte turfvezels en stof die verdwijnen door het wassen en het dragen. Turf producten worden mooier en aangenamer door het dragen.

Voorlopig hebben wij geen enkele leverancier die turf kleding verkoopt.