Ramee

Ramee behoort tot de oudste textielvezels en is vergelijkbaar met ons vlas. Het bestaat vrijwel uitsluitend uit cellulose waardoor het een grote weerstand tegen vocht en vuil.  Lees meer:

Dit zijn twee verschillende benamingen voor een bijna gelijkaardig product.

Chinagras (Boehmeria) groeit vooral in een gematigd klimaat. De onderkant van de bladeren van deze plant is wit parelmoerachtig van kleur, vandaar dat ze soms witte ramee wordt genoemd. Bij Chinagras zit de vezel nog vast aan de bast.

Ramee (Boehmeria tenacissima) groeit in een tropisch en subtropisch klimaat. De onderkant van het blad is groen, daarom spreekt men soms over groene ramee. De vezel zit niet vast aan de bast. Over het algemeen levert de groene ramee een iets sterkere vezel dan de witte.

Ramee en Chinagras behoren tot de oudste textielvezels uit het Oosten, vergelijkbaar met β€˜ons’ vlas. Doeken waarin mummies gewikkeld werden, waren vervaardigd uit ramee.

Ramee is samen met jute en vlas een bastvezel. In het juiste klimaat en op de juiste bodem kan de plant 120-150 cm hoog worden. Hij kan tot vijf maal per jaar worden geoogst. De vezel bestaat vrijwel uitsluitend uit cellulose, waardoor hij een grote weerstand heeft tegen vocht en vuil. Door ramee te vermengen met bv. wol, wordt de wol sterker en vermindert dit aanzienlijk de kans op vervilten. Ramee laat zich door zijn gladde oppervlak gemakkelijk verven.