Viscose

Viscose wordt door chemische processen uit plantaardig materiaal gewonnen; we kunnen grote vragen stellen bij dit productieproces. 

Viscose is een materiaal dat door chemische processen, uit plantaardige stoffen wordt gewonnen. Viscose wordt vervaardigd door celstof uit fijngemalen houtpulp of uit lompen onder druk te koken met sulfietloog (ligniensulfonzuur met suikers en andere stoffen). De brij wordt door een spinnereg gespoten om een draad te bekomen.

Het productieproces van viscose is milieutechnisch onaanvaardbaar en heeft tot op vandaag ook een ongezonde werkomgeving tot gevolg. De belangstelling van industrie en handel voor viscose steunen voornamelijk op een kunstmatig lage prijs en op de uiterlijke gelijkenis van deze stof met edelere en duurdere materialen.
Voornaamste eigenschappen: de mogelijkheid om een glans te krijgen die op zijde lijkt, waardoor het als kleding- en voeringstof erg geschikt wordt.
Maar viscose voelt bij koud weer koud aan en bij warm weer, warm. Het ondersteunt het menselijke warmteorganisme niet.

Kledingtechnisch biedt viscose geen enkel voordeel. Bepaalde kwaliteiten kunnen nog enigszins vocht opnemen, in tegenstelling tot volledig synthetische vezels. Om de stof kreukherstellend te maken, heeft ze een bijkomende behandeling nodig met kunststof.