Textielbehandeling en het effect op milieu en mens

Iedereen wil natuurlijk propere kleding die heerlijk fris ruikt. Daarom zoeken we een wasmiddel waar van we vinden dat het goed schoon maakt, waar we mooie witte en fris gekleurde kleding mee krijgen en die liefst ook nog een lekker geurtje aan de was geeft. Schone was is gezond, dat staat buiten kijf. Maar hoe schoon is onze kleding eigenlijk nadat het gewassen is en is het ook ‘gezond’ schoon?  

Schadelijke stoffen
Onze wasmiddelen bevatten allerlei stoffen die niet altijd even ‘vriendelijk’ zijn voor ons lichaam. Wasmiddelen blijven na het wassen achter in onze kleding. Ook al is het goed gespoeld. Wanneer we de kleding dragen komen deze stoffen vrij en kunnen door de huid worden opgenomen met alle gevolgen van dien!
Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen met allergieën, astma, eczeem en dergelijke. Dit kan erfelijk zijn, maar vaak ontwikkelt dit van jongs af aan door de vele schadelijke stoffen waar we mee in aanraking komen. De chemische stoffen in wasmiddelen werken in op onze huid. Sommige stoffen zijn zo actief dat ze in de bloedbaan terecht komen en in het lichaam hun werk doen. Dit kan tot vervelende klachten leiden. Ook het effect op het milieu is vaak niet zo best.
Wij bevelen aan de kleding te wassen met een biologisch wasmiddel bij een temperatuur van 30 graden. Biologische katoen eerst een nacht in koud water laten staan of koud wassen.

Geen enkel wasmiddel is goed voor het milieu, zij bevatten altijd schadelijke stoffen. Daarom is het goed om steeds zo weinig mogelijk waspoeder te gebruiken. Vroeger werd zeep gemaakt van plantaardige en dierlijke vetten. Synthetische zeep wordt gemaakt van aardolie.

Kijkt u steeds in uw kledingstuk en volgt de aanwijzingen op het etiket


Onderhoud van bio-katoen

Bij het onderhoud van bio-katoen raden wij aan om een biologisch wasmiddel te gebruiken, het is beter voor uw kledingstuk maar ook beter voor uw huid. Omdat het vrij is van fosfaten, optische kleurversterkers en bleekmiddel. Bovendien is het milieuvriendelijk en de kleuren van uw lieveling-kledingstuk zullen langer mooi blijven. 

Bedrukte kleding steeds binnenste buiten wassen.
Het kan in de droogtrommel gedroogd worden, maar let wel op want het kan krimpen; en het kan op hoge temperatuur gestreken worden. Kijk wel bij elk kledingstuk de etiket met wasvoorschriften na.  Bron: Greenpeace Magazin Textil Fibel 4/ 2011


Onderhoud van bio-wol

Onbehandelde wol behoudt zijn natuurlijke lanoline en is daarom gedeeltelijk zelfreinigend. Lanoline zorgt er voor dat vuil word afgestoten en minder geur op neemt. Het is dan ook niet nodig om Bio-wol vaak te wassen.  Het volstaat om het kledingstuk buiten te laten luchten.

 Is het toch aan een wasbeurt toe, neem dan een ruime hoeveelheid lauw water en los daarin een vloeibaar wolwasmiddel op. Wij raden aan om een biologisch wasmiddel te nemen zonder fosfaten, bleek middel en optische versterkers te nemen.
Uw kledingstuk zal langer zijn kleur behouden. Was het kledingstuk onmiddellijk zonder het te weken.
Ga bij het wassen niet wringen of wrijven. Zo gaat de wol immers krimpen en vervilten.
Spoel een paar maal goed uit in lauw water zonder te wringen. Wassen en spoelen moet op dezelfde temperatuur gebeuren. Wol “schrikt” namelijk wanneer de temperatuur verschilt te groot is en gaat als gevolg daarvan krimpen.
Laat het kledingstuk liggend drogen, zo behoudt het zijn vorm.
Zeker niet in de droogtrommel, drogen het kledingstuk zal krimpen.
Bron: Greenpeace Magazin Textil Fibel 4/ 2011

Sinds kort is er "machine wasbare" bio wol op de markt die niet chemisch behandeld is.

De wol behoud dezelfde eigenschappenals onbehandelde of bio-wol.
Doorgecontroleerde en gelijkmatige elektrische spanning tussen elektroden ontstaat een plasmaveld. 
De ontlading van de energie ioniseert de lucht tussen de elektrode en hierdoor ontstaat plasma.

Plasma vinden we terug in de natuur b.v. bij bliksem.
De wol wordt door het plasmaveld geleid; hierdoor verandert het stof -oppervlak. Door het veranderde stofoppervlak vervilt de wol niet meer bij het wassen maar behoudt toch zijn eigenschappen.

 


Onderhoud van Alpaca-wol

Het wassen van Alpaca gebeurt het best met de hand, met handwarm water met een klein beetje schampoo.
Niet wringen en niet in de droogtrommel drogen. Het best is om het liegend te laten drogen.
Alpaca wol makkelijk op, dit komt door de fijne haren. Je kan de bolletjes makkelijk met een wol kammetje verwijderen. Bron: Greenpeace Magazin Textil Fibel 4/ 2011


Onderhoud van schapenvacht

Met de machine:
Voorspoelen in water van 30°C.
Wassen op wol wasprogramma met vloeibaar wolwasmiddel
Spoelen met water van 30°c.
Korte centrifugeren is toegestaan of gewoon laten uitdruipen.
Trek het vel aan de leder kant terug in vorm wanneer het vel nog vochtig is.
Om het hard worden van het leder te voorkomen kan je het tijdens het drogen af en toe kneden.
De vacht,  niet in de zon of op de verwarming drogen. Daar word de huid hard van.
Gebruik nooit de droogtrommel. Een vel dat te snel droogt kan krimpen

Met de hand:
Week de vacht in lauw water 30°C door het in een bad of de douche te leggen, voeg een           wolwasproduct toe.
Spoel de vacht tot het water helder is.
Korte centrifugeren is toegestaan, maar je kan het ook gewoon laten uitdruipen.
Om het hard worden van de vacht te vermijden, laat je ze het best niet in de zon of op de verwarming drogen.
Gebruik nooit de droogtrommel. Een vel dat te snel droogt kan krimpen.
Na het drogen de vacht even uitkloppen.
 


Onderhoud van zijde

Voor zijde geldt dezelfde regel als voor alle natuurkleding : zo weinig mogelijk wassen. Zijde herstelt zich ook in de nachtelijke frisse lucht, zelfs sterke geuren verdwijnen dan . Dus als je geen vlekken hebt hoef je het kledingstuk niet te wassen.
Wanneer je zijden kleding met een handwas reinigt, neem dan een fijnwasmiddel. Kort wassen zonder weken. Onze wasprodukten bevatten vaak alkalische middelen, waardoor zij de zijde aantasten. Daarom raden wij voor zijde een zijdewasmiddel aan. Het beste is een bio- vloeibaar zijdewasmiddel. Los dit eerst op in water en leg er dan het kledingstuk in.
Een fijne eigenschap van zijden stof is dat het kreukherstellend is. Hiervoor moet je het wel voorzichtig behandelen door niet te wringen of te centrifugeren. Beter is het om het te drogen te leggen in plaats van op te hangen.
Wasmachine :  Zijde kan bij de gewone zachte was in de wasmachine gewassen worden op 30° C, maar wel best in een wasbuidel. Als het nodig moest zijn dan kan het een enkele keer ook op 60° C gewassen worden. Veel mensen weten dit niet en kiezen daardoor niet voor zijde als ondergoed. Wat jammer is.

Als je vetvlekken hebt op zijde , de vlek met bakpoeder inwrijven ( let wel : niet te hard wrijven) en een nacht laten rusten. Vervolgens gewoon wassen.
Andere vlekken kunnen verwijderd worden met Ossengalzeep.
Hard wrijven of sterke ontvlekker wordt afgeraden : hierdoor wordt de zijde beschadigd en krijg je verkleurde vlekken.

Zijde kan geverfd worden in veel kleuren, het is echter een stof die niet altijd even kleurvast is; Daarom wordt aangeraden om gekleurde zijde de eerste keer apart te wassen en indien ze kleur afgeeft , dit steeds te blijven doen.

Het drogen van zijde doe je beter niet op de verwarming of in direct zonlicht; de zijde kan hier door vergelen of verkleuren.
In de droogkast ontstaat wrijving waardoor de zijde uitdroogt.

Haspelzijde droogt men het best hangend.
Bourette zijde na het wassen in vorm treken en liggend laten drogen.

Niet alle zijden kleding mag gestreken worden, kijk hiervoor goed op het etiket. Wanneer je wel mag strijken, stel de temperatuur van het strijkijzer dan niet te hoog in. Gebruik een doekje tussen de kleding en het strijkijzer om je zijden kleding nog langer mooi te houden. Strijken van zijde doe je best als de zijde nog vochtig is, op een hoge temperatuur en aan de binnenzijde van het kledingstuk.

Zijde is een vezel bestaande uit eiwitten en is te vergelijken met het menselijke haar.
Wasproducten moeten ph neutraal zijn want alkalische producten tasten de zijde aan. Door het zuur verdwijnt de glans en de draad word broos. Laat de zijde ook nooit te lang in het water liggen.

Wolwasmiddel is niet aan te bevelen omdat het een vet bevat dat goed is voor wol maar zijde behoeft geen vet en dit wasmiddel kan vlekken nalaten op de zijde.

Natuurlijk slijt zijde sneller als men ze op hogere temperatuur wast, maar dit geldt evengoed voor andere stoffen.
Zijde bewaar je best op een donkere plek. Zijde absorbeert UV-stralen, zelf tot 100%. Dit is een groot voordeel bij beschadigde huid. Maar hierdoor wordt de zijde zelf beschadigd.  Vrije vertaling van een Alkena tekst.

 


Onderhoud van linnen

Linnen kan probleemloos worden gewassen en gestreken. Ook bij linnen is het belangrijk om voor een biologisch wasmiddel te kiezen; zonder fosfaten, optische kleurversterkers en bleek middel.

Linnen kan zowel met de hand als in het machine gewassen worden.
Bij gekleurd linnen een kleur wasmiddel gebruiken.
Niet in de droogtrommel drogen; het kledingstuk kan krimpen en sterk kreuken.
Vochtig strijken.
Linnen is mot bestendig.
Ook oma's wondermiddeltjes doen het nog steeds: het linnen gedurende enkele dagen op het gras in uw tuin uitstrekken kan wonderen doen! bron Libeco onderhoud en Greenpeace Magazin Textil Fibel 4/ 2011


Onderhoud van hennep

Ook voor het onderhoud van Hennep raden wij een biologisch wasmiddel aan.
Hennep kan zowel met de hand als in de machine gewassen worden.
Best niet zwieren op te hoog toerental, de stof kreukt en de kreuken kunnen zichtbaar blijven ook na het strijken.
Het gebruik van de droogtrommel raden wij ook af, uw kledingstuk kan krimpen en kreuken.
Geverfde hennep enkel wassen met een kleur wasmiddel.
Voor het strijken iets vochtig maken.


Onderhoud van tencel

VoorTencel® raden wij een natuur en huid vriendelijk wasproduct.
Tencel behoud zijn kleur goed, het is beter om het niet uit te wringen, niet in de droogkast steken, kreukt makkelijk en kan kreuk lijnen achterlaten.
kijk wel steeds even in het kledingstuk om te kijken welke behandeling word aanbevolen


Onderhoud van modal

Voor Modal® raden wij een natuur en huid vriendelijk was product.
Modal is makkelijk in onderhoud, kreukt niet makkelijk en behoud zijn kleur.
Kijk wel steeds even in het kledingstuk om te kijken welke behandeling word aanbevolen