Zijde & Bio-zijde

De keizerin van de vezels: warm in de winter, fris in de zomer. Bezit een sterk vochtopnemend vermogen, zacht en perfect voor de gevoelige huid. In vele variaties verkrijgbaar. Tussah-zijde, bourette-zijde, chappezijde...

In het land van het Midden (het Verre China) wordt verhaald hoe in de oude tijden de jonge keizerin Hsi Ling Shi op een mooie zomerse dag ging wandelen in haar prachtige tuin en hoe ze plotseling in de twijgen van de moerbeiboom een sneeuwwit glanzend spinsel zag oplichten in het zonlicht. Behoedzaam droeg ze het naar haar vertrekken. Toen ze het daar wat nauwkeuriger wilde bekijken, gleed het uit haar handen en viel, tot haar schrik, in een kom met heet water. Tot haar opperste verbazing maakte zich nu een draad los, alsof een wonderkluwen openging, een fijne glanzende draad. In de nacht droomde de jonge keizerin dat een elfenwezen in het zilveren maanlicht van vele zulke matglanzende draden een licht, onaards weefsel maakte.

Heel lang hebben de Chinezen het geheim van de zijdeteelt bewaard. Iedereen die een cocon of eitjes wou smokkelen, speelde met zijn leven.
In het jaar 400 trouwde een prinses uit China met een prins uit Turkmenistan. In dit land was zijde onbekend. Omdat de prinses erg graag zijde droeg, nam ze stiekem een paar eitjes van de zijdevlinder mee. Ze verborg ze in de bloemen van haar kapsel. 
Tweehonderd jaar later smokkelden twee monniken de eitjes mee naar Turkije door ze te verstoppen in holle bamboestokken.
In het begin van de dertiende eeuw vertrok een leger uit het noorden van Italië naar Jeruzalem. Onderweg viel het leger Turkije aan en keerde terug met een rijke oorlogsbuit: zijderupsen! Ze wisten namelijk dat één kilo zijde evenveel waard was als één kilo goud.

Zijde is sterk, elastisch en kreukherstellend. Het is warm in de winter en fris in de zomer en biedt een goede bescherming tegen een wisselend klimaat. Zijde kan 30 % van zijn gewicht in vocht opnemen, waardoor je nooit een klamme huid krijgt. Zijde ventileert goed, waardoor je niet zweet en neemt afvalstoffen op. Zijde is ook zeer goed voor mensen met huidallergieën en baby’s met luieruitslag. 

Zijde is een dierlijke vezel, die afkomstig is van de zijderups. Het is in feite de cocon waarin de rups zich ontwikkelt tot een vlinder. Vanuit twee spinklieren scheidt de rups op het einde van het rups-stadium een stof af die onmiddellijk in de lucht verhardt tot een stevige draad. Vanuit die twee draden ontstaat de cocon. Deze wordt extra verstevigd door de lijmstof (zijdebast) die ook wordt afgescheiden en waardoor de draden aan elkaar kleven. Als de rups klaar is met spinnen, zit er om de cocon ongeveer 2.000 meter zijdedraad. Zo sluit de zijderups zichzelf af van licht en weersomstandigheden om na 15 à 20 dagen een vlinder te worden.Daarna scheidt hij een etsende stof af die de cocon vernietigt. 

Zo gaat het er echter niet aan toe in de zijde-industrie, want dan is de draad verbroken en minder waard. Daarom gooit men de pop in kokend water: de rups gaat dood, de lijmstof lost op, waardoor de draad kan worden afgehaspeld. 
Zijde die gemaakt wordt van de kapotte cocons (die de vlinder spaart), moet gesponnen worden van vele korte eindjes. Het eindproduct is ruwer en minder glimmend, maar wordt met elke strijkbeurt gladder en glanzender : de zogenaamde bourette-zijde. Voor ons een topproduct !

Bio-zijde

Het grootste verschil tussen gewone zijde en biologische zijde zit in de voeding die de rupsen krijgen. Hoe beter en zuiverder die is , hoe beter  en zuiverder de zijdedraad zal zijn. Een zijderups is een zeer gevoelig dier dat bij slechte voeding zal sterven of zich minder goed zal ontwikkelen.

De zijderupsen van Alkena krijgen enkel voeding van biodynamische teelt.
Deze biodynamische teelt draagt niet alleen bij tot een betere en zuiverdere zijde, maar zorgt er ook voor dat de omgeving en de levensomstandigheden van de boeren verbeteren. Het draagt ook bij tot de tewerkstelling in China.

Bij Mandragora vind je 3 soorten zijde:

Zijden jersey

Zijden jersey is een slanke, zachte, gebreide rekbare stof met een licht / medium gewicht dat over indrukwekkende flexibiliteit beschikt. Het materiaal is van de beste kwaliteit en heeft een mooie glans, superieure kracht, uitstekend absorptievermogen en voelt glad en soepel aan “als stromend water”.

Tussah-zijde / wilde zijde

De tussah-mot (ook bekend als wilde zijdemot) biedt een grovere goud-gele draad met een onregelmatige structuur. Tussah motten leven in het wild in vele delen van het Verre Oosten. Tussah is dikker, minder glanzend. De kleuren zijn gebroken.

Bourette zijde

Bourette zijde wordt gemaakt van de korte zijden vezels die overblijven na het kammen en kaarden. Bourette heeft een typisch noppige structuur en glanst niet zoals de meeste zijden materialen. Bourette zijde lijkt heel erg op katoen, maar voelt wel zijdezacht aan.